Modder is goed voor meisjes

Modder is goed voor meisjes

( bron: het kan wel) Meisjes spelen vaker binnen dan jongens. Ze dragen vaker kleding die niet vies mag worden, en bij het spelen wordt ook meer op ze gelet. Ouders willen vaak dat meisjes zich ‘schoner’ gedragen dan jongens. Het gevolg is dat vrouwen later vaker last hebben van ernstige ziektes.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse filosofe en psychologe Sharyn Clough, gepubliceerd in Social Science and Medicine. Zij zegt: “Er bestaat een significant verschil in het type en de aantallen micro-organismen waar jongens en meisjes aan zijn blootgesteld, en dit verklaart misschien sommige gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen.”

Minder auto-immuunziekten dankzij viezigheid

Sinds wij schonere rioleringen en water hebben, zijn ziektes als dysenterie en TBC zeldzaam geworden. Maar het kindje lijkt met het vieze badwater weggegooid. Volgens de hygiënehypothese ontstaan veel auto-immuunziekten door wonen in te schone omgevingen. Bij een auto-immuunziekte keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam bij gebrek aan vijanden van buiten. Spelen met viezigheid vinden ook meisjes leuk en spannend. En het zet hun afweersysteem aan het werk. Op latere leeftijd weet het lichaam dan beter wanneer het zich moet verdedigen tegen ziektes en wanneer het zich rustig moet houden. Opmerkelijk is dat ziektes als astma, allergieën en reumatoïde artrose weinig voorkomen in ‘vieze’ landen. Terwijl in landen waar het steeds schoner wordt, bepaalde ziektes de kop opsteken. Een voorbeeld is India, waar het aantal lijders aan de ziekte van Crohn, een chronische, pijnlijke ontsteking van de darmen, toeneemt.