Giethoorn en Weerribben

Giethoorn

Het dorp met zo'n 2.620 inwoners is uniek in Nederland: heel veel water, boogbruggetjes en vonders. De boerderijtjes staan op eilandjes. Giethoorn heeft daarom verschillende bijnamen zoals het kleine groene Hollandse Venetië. Bij buitenlandse toeristen staat Giethoorn vooral bekend als het dorp zonder straten.

In het beschermd dorpsgezicht zie je vervenershuizen, 18e en 19e eeuwse boerderijen verscholen tussen bomen en houten bruggetjes, natuurlijk het beste te bekijken tijdens een vaartocht per fluisterpunter, kano of verzorgde rondvaart. Heb je genoeg van al dat water of wil je varen combineren, pak dan de fiets.
Jonge ondernemer Kris Mullier maakte een gave en overzichtelijke website over Giethoorn, neem gerust een kijkje!


Nationaal Park Weerribben - Wieden

De Weerribben is een 35 km² groot natuurgebied in de gemeente Steenwijkerland in het noordwesten van de Nederlandse provincie Overijssel. Het is grotendeels in handen van Staatsbosbeheer. Het natuurgebied rond Giethoorn draagt van oudsher de naam: ‘de Wieden’ en maakt deel uit van het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Samen vormen zij Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Een prachtig gebied, wat we danken aan de turfwinning, met daarin verstilde slootjes, rietkragen, kleine weilandjes. De petgaten die ontstonden door het afgraven van turf, mochten niet breder zijn dan 32 meter, de legakkers ertussen (waarop turf te drogen werd gelegd) mochten niet smaller zijn dan drie meter. Op tal van plaatsen is deze structuur nog aan te treffen. Rond 1920 stopte de turfwinning in deze streek. Teneinde te voorzien in het bestaan van mensen, ontstond hier rietteelt. Het riet langs de uitgeveende petgaten is zo goed van kwaliteit, dat het bekendheid kreeg in heel Europa!
Het natuurgebied leent zich uitermate om wilde dieren en met name (water)vogels te spotten. Vanuit eenfluisterboot, de uitkijktoren in het natuurgebied, of in de eendenkooi. Vogelaars kunnen in de omgeving van Giethoorn hun hart ophalen.
Meer informatie: Weerribben - Wieden

fotograaf Peter Jan Beemster
foto Peter Jan Beemster