Lemmer en Sneek

Lemmer

Gelegen aan het IJsselmeer vind je het oude vissersdorp Lemmer, met zo’n 10.000 inwoners.Lemmer is een gezellige plaats in gemeente De Friese meren en is zowel via land als via water de poort van de provincie Friesland. Lemmer is vooral bekend om zijn watersport maar in de zomer kun je er ook veel strandgasten, terrasgasten en toeristen vinden.
In Lemmer staat het grootste nog in werking zijnde Ir. D.F. Wouda stoomgemaal van Europa (UNESCO werelderfgoed) en bij de haven staat 'de Vuurtoren' die ooit schitterde in de gelijknamige film van Pieter Verhoeff.
De watersporter vaart Lemmer binnen vanaf het IJsselmeer door de historische Lemstersluizen met sluiswachterhuisjes (1888).

De eerste Lemsters vestigden zich hier waarschijnlijk rond de 14e eeuw. Liggend in de Zuiderzee groeide de plaats allereerst uit tot een geschikte nederzetting voor koop- en ambachtslieden. Lemmer bleef groeien en werd niet veel later èèn van de belangrijkste vissersplaatsen van Nederland met een vloot van 146 schepen.
Met de komst van Flevoland en de afsluitdijk werd het belang van Lemmer minder en nu heeft het dorp vooral nog een centrumfunctie voor het zuiden van Friesland en het noorden van Flevoland.

Sneek

Sneek is een bruisende watersportstad, maar Sneek is meer! Naast watersport en het Sneekermeer heeft Sneek nog veel meer te bieden. De stad is rijk bedeeld met monumenten en oude stadsgezichten, heeft diverse musea, een gezellig en gevarieerd winkelcentrum en is rijk aan terrassen, cafés en restaurants.

Sneekweek

De Sneekweek is het grootste binnenwater zeilevenement van Europa: de perfecte combinatie van gezelligheid en sportiviteit. Of, zoals ze in Sneek zeggen: "Overdag om de eer, 's avonds voor de sfeer." Gedurende de dag wordt er fanatiek gezeild op het Sneekermeer, daarna is er gezelligheid op het eiland en in de stad.
De Sneekweek vindt plaats van 3 t/m 12 augustus 2018.