op pad

Bos, natuur en cultuur zijn vergeten parels in deze streek van Nederland. Netl de Wildste Tuin vloeit over in het prachtige Voorsterbos, de Weerribben en Giethoorn – Het Venetië van het Noorden.

Op de fiets is het 21 km naar Giethoorn, 23 km naar Visserdorp Urk, 20 naar Hanzestad Kampen, 24 km naar de Duitse enclave in Friesland – Lemmer, 10 km naar winkelstad Emmeloord en 3 km naar de polderdorpen Kraggenburg en Marknesse. Je zult verbaast zijn over wat je onderweg allemaal tegenkomt…

FLEVOLAND, DUIDELIJK ANDERS
Flevoland, gemaakt door en voor mensen
Je moet maar durven, een hele provincie opbouwen uit het niets. Toch is Flevoland zo ontstaan: man madeland, dik vier meter onder zeeniveau, beschermd door kilometers dijk. En Flevoland is nooit af.
Dat komt door die twintigste-eeuwse grond onder de voeten. Dat doet iets met de mensen die hier wonen.
Nergens is meer ruimte voor nieuwe ideeën dan hier.
Want Flevolanders weten: the sky is the limit.


Meer informatie over Flevoland ontdek je bij Visit Flevoland >>Fietsen

Er zijn verschillende fietsroutes in de regio, bijvoorbeeld langs Urk, Schokland, de Wieden en het Voorsterbos. Of plan zelf je route via de fietsknooppunten op Planjeroute, met Netl de Wildste Tuin als start, rust of eindpunt. Mooi te combineren met een lunch op het terras.

Fiets een rondje om de Wieden door het oude en nieuwe land, 58 km: route >>
Fiets een rondje door de Noordoostpolder via Schokland, Urk en Emmeloord, 58 km: route >>

Op de parkeerplaats van Netl de Wildste Tuin is een elektrisch oplaadpunt voor fietsen.

Voorsterbos en Waterloopbos

Kampeerders en camperaars lopen zo het Voorsterbos in, bijna 1.000 hectare groot en alweer 70 jaar oud. Het mysterieuze Waterloopbos biedt een combinatie van natuur en cultuurhistorie, waardoor je heerlijk struint.
Op Kadoelerveld kom je Schotse Hooglanders tegen.

Het bos is in 1944 aangeplant op de voormalige Zuiderzeebodem. Daarmee is het één van de oudste bossen in Flevoland. Met zijn dichte bladerdak en dikke boomstammen lijkt het Voorsterbos echter al eeuwen oud. Doordat er in het Voorsterbos veel verschillende loof- en naaldbomen staan, broeden er maar liefst zestig soorten vogels. Verspreid in het bos liggen poelen en watertjes waar veel libellen en amfibieën leven. En in de herfst vind je hier honderden soorten paddenstoelen. Delen van het bos zijn echter nog volop in ontwikkeling, zoals het in 2006 aangeplante Wendelbos. Hier groeit een moerasachtig bos.

In het Waterloopbos liggen de restanten van tientallen waterloopkundige modellen, waar op veel plekken water doorheen stroomt. Een unieke combinatie van natuur en cultuurhistorie. Bij het bezoekerscentrum vind je informatie over het gebied en is een waterspeelplek voor kinderen.
Het bezoekerscentrum is geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur en zondag van 11.00 tot 16.30 uur.

Bekijk hier de verschillende wandel en fietsroutes van Natuurmonumenten: routes voorsterbos en waterloopbos

MTB Route Voorsterbos

Een 20 km MTB Route vind je in het Voorsterbos, naast de Wildste Tuin. Een leuk en afwisselende route door het oudste bos van Flevoland. In de route zijn technische stukken opgenomen waardoor de route uitdagend is. Route >>

Netl de Wildste Tuin is onderdeel van Route8317. De route verbindt alle toeristisch interessante locaties van Kraggenburg met elkaar. De naam is gerelateerd aan de postcode van het bijzonder gevarieerde recreatiegebied. Meer informatie >>Shoppen

Shoppen vlakbij de Wildste Tuin doe je in het centrum van Emmeloord, zo'n 15 minuten met de auto. De Lange Nering en Korte Achterzijde vormen het winkelgebied van Emmeloord. Er zijn enkel grote algemene ketens en verder veel exclusieve winkels en boetiekjes. Er zijn voldoende parkeermogelijkheden, deze zijn gratis met een blauwe schijf voor maximaal 2 uur.
Elke donderdagochtend is er markt op het Kettingplein. In de zomer zijn er op vrijdagen zomermarkten in braderievorm door de Lange Nering.

Voor wie graag een oud stadscentrum bezoekt, met de auto ben je er zo; Amsterdam - vijf kwartier, Groningen - vier kwartier, Zwolle - drie kwartier.

Aanrader in Hanzestad Zwolle is boekhandel Waanders met lunchcafe in de Broerekerk.
Hier vinden ook regelmatig klassieke concerten en signeersessies van bekende schrijvers plaats.
Het stadscentrum van Hanzestad Kampen is compact en sfeervol, met veel terrasjes en historische panden. Met de auto ben je hier in 20 minuten.

Orchideëenhoeve

Na het struinen in de wilde tuinen, nu ook binnentuinen ontdekken? De Orchideeënhoeve is een unieke beleving voor alle leeftijden. Het zijn de grootste tropische tuinen van Europa! In een dag maak je hier een tropische wereldreis. Langs de junglepaden ontdek je duizenden soorten wilde orchideeën en andere tropische planten met bijzondere eigenschappen. Een leuk slechtweeruitje voor alle leeftijden! Hier vind je meer info >>