Werelderfgoed Schokland en Urk

Werelderfgoed Schokland

Midden in de Noordoostpolder ligt een mysterie: het voormalige eiland Schokland. Een archeologisch monument vol prachtige bodemschatten. Een plek tussen land en water, waar eeuwenlang mensen woonden. Altijd in strijd met de natuur. Ontdek het verborgen verleden van Werelderfgoed Schokland...
Ooit lag Schokland midden in de woeste Zuiderzee, die grote delen van het eiland wegsloeg. Ondanks het dreigende water en de armoede woonden er mensen. Van de prehistorie en de middeleeuwen tot in deze tijd.

Schokland in 1907

Eiland op het droge
In 1859 verliezen de eilanders de strijd tegen het water voorgoed... De regering besluit dat de bewoners het eiland moeten verlaten. Niet alleen door het blijvende gevaar van overstromingen maar ook door de armoede. De ongeveer 635 'Schokkers' verhuizen naar de vaste wal. Schokland blijft bestaan maar wordt in 1942 met de inpoldering van de Noordoostpolder, een eiland op het droge.
En zo ontstond een unieke plek: Werelderfgoed Schokland. Een archeologisch monument in de polder, met sporen van menselijke aanwezigheid tot wel 10.000 jaar geleden.
Meer informatie, openingstijden en activiteiten museum Schokland vind je hier >>


Vissersdorp Urk

Het pittoreske Urk ligt in het westen van de Noordoostpolder en is een levendig en karakteristiek vissersdorp.
Urk is een voormalig eiland, welke in 1939 voor het eerst is vastgelegd aan het vastenland, nadat de inpoldering van de Noordoostpolder in dat jaar begon. Echter… Al sinds de 10e eeuw is er sprake van vaste bewoning op het eiland Urk.
De visafslag op Urk is de grootste van Nederland en de visserij is dan ook de grootste economische pijler van de kleine gemeente.
Op Urk kan na vele jaren nog steeds het echte eilandgevoel worden beleefd, met de haven vol kotters, de authentieke vuurtoren en gezellige straatjes.Het dorp is opgebouwd zonder enige planmatige opzet, wat ervoor heeft gezorgd dat er een gezellige wirwar van straatjes en knusse pleintjes is ontstaan. Je vindt er karakteristieke geveltekens, verrassende doorkijkjes, sierlijke decoraties zoals ankers en scheepjes.
De inwoners van Urk wonen veelal in monumentale, knusse huisjes in een doolhof van steegjes.
Ontdek op Urk het echte eilandgevoel, hun strijd tegen de inpoldering en het leven van de vissers.